Kirjoittaja
Niko Kultalahti

G Suiten pääjärjestelmänvalvojan oikeudet pähkinänkuoressa

Tietotekniikan ihmeellisessä maailmassa on monesti tarvetta tekniselle tuelle. Tuen tarjoamista varten yrityksen IT-tukihenkilöt tarvitsevat kuitenkin niin sanotusti korkeampia käyttöoikeuksia kuin normaalit käyttäjät. Näillä korkeammilla käyttöoikeuksilla tukihenkilöt pääsevät korjaamaan erilaisia ongelmia ja haasteita, joita normaalit käyttäjät kohtaavat päivittäin. G Suite -ympäristössä näitä teknisiä vaikeuksia selvitetään pääjärjestelmänvalvojan (Super Admin) oikeuksilla.

Pääjärjestelmänvalvojan oikeuksiin ja rooliin kuuluu käytännössä lähes vapaa pääsy tarkastelemaan ja käsittelemään dataa, sisältöä ja asetuksia yrityksen G Suite -ympäristössä. Muista rooleista poiketen päärjestelmänvalvoja pystyy esimerkiksi:

  • Laittamaan päälle yrityksen laskutuksen
  • Luomaan tai nimittämään muita järjestelmänvalvojia
  • Nollaamaan järjestelmänvalvojien salasanoja
  • Lataamaan G Suite -ympäristön käyttäjälistan
  • Muokkaamaan järjestelmänvalvojan asetuksia
  • Suorittamaan haun yrityksen kaikista sähköpostilokeista
  • Sallimaan tai estämään kontaktien jakamisen
  • Käyttämään chattia ottaakseen yhteyttä Google Cloud Supportiin

Yllä mainittujen aktiviteettien lisäksi pääjärjestelmänvalvojat pystyvät näkemään myös kaikkien käyttäjien henkilökohtaiset kalenterimerkinnät. Tämä on viime aikoina herättänyt usein kysymyksiä,  vaikka tässä ei lopulta ole mitään erikoista ja kyseessä on suunniteltu ominaisuus pääjärjestelmänvalvojan oikeuksiin. Pääjärjestelmänvalvojalla on oltava pääsy kaikkeen sisältöön – myös kalenterimerkintöihin –  yrityksen G Suite -ympäristössä , jotta mahdolliset ongelmat pystytään ratkaisemaan.

Jokaisella yrityksellä täytyy olla ainakin yksi pääjärjestelmänvalvoja, tosin Google suosittelee vähintään kahta. Pääjärjestelmänvalvoja voi olla ulkopuolinen taho (esim. Gapps) tai esimerkiksi firman oma tietohallintopäällikkö. Kokemuksemme mukaan paras käytäntö on, että yrityksen sisältä löytyy kaksi pääjärjestelmänvalvoja -tunnusta. Tämän lisäksi mahdolliselle ulkopuoliselle kumppanille (esim. Gapps) voidaan antaa ns. jälleenmyyjän oikeudet, jotka ovat riittävät avustamaan yrityksen omia pääjärjestelmänvalvojia mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Niko Kultalahti
Head of Marketing

Lue lisää samanlaisia artikkeleita

    Ota yhteyttä