Kirjoittaja
Tatu Toivio

Google App Maker ensikokemuksia - erinomainen matalan kynnyksen työkalu sovellusten rakentamiseen

Google App Maker on matalan kynnyksen kehitystyökalu, jolla sovellusten rakentamisen helppous ottaa ison loikan eteenpäin. App Maker tulee tulevaisuudessa olemaan tarjolla ilmaiseksi osana G Suite for Business -pakettia, joten se on erittäin varteenotettava työkalu niin isojen kuin pienten organisaatioiden tarpeisiin.

App Maker

App Maker perustuu Google Script -palveluun, jota me Gappsilla olemme käyttäneet lukuisten pienten sovellusten toteuttamisessa, lähtien erilaisista varauskalentereista aina kevyisiin integraatioihin ja automaatioihin saakka. Myös useat Gappsin asiakkaat ovat itse toteuttaneet pidemmällekin vietyjä sovelluksia Google Scriptillä; organisaatiolle App Maker tarjoaa aiempaa ketterämmän, nopeamman ja ylläpidettävämmän työkalun näiden kehittämiseen.

Muutamien protoilujen jälkeen työkalu näyttää erittäin potentiaaliselta. Jo muutamassa tunnissa pystyy luomaan visuaalisesti modernin käyttöliittymän, tallentamaan ja tarkastelemaan tietokantaan tallennettua dataa sekä luomaan prosessin sähköposti-ilmoituksineen. App Maker tarjoaa valmiita widgettejä, joilla perustoiminnallisuudet on helppo luoda. Näitä ovat mm. lomake tietojen syöttämiseen, table widget tietokannan tietojen katseluun, karttanäkymät, pudotusvalikot, painikkeet ja erilaiset layoutit.

App maker

Ohjelmoinnin osalta App Makerissa on mahdollisuus kirjoittaa selaimessa tai palvelinpäässä toimivia skriptejä työkalun sisällä.

Tietokantana on tarjolla uusi Driveen tallennettava Google Drive Table, jonka voi luoda suoraan työkalun kautta tai vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi Google Cloud SQL:ää. Myös laskennallisesti generoituja tietolähteitä (calculated model) voidaan hyödyntää esimerkiksi hakemalla dataa ulkoisista palveluista rajapintojen kautta.

App Maker vaikuttaa jo näin palvelun alkutaipaleella siltä, että sillä voi toteuttaa käyttökelpoisia sovelluksia sekä sisäisiin että ulkoisiin tarpeisiin. Kehitystyön voi aloittaa nopeasti käyttöliittymän, tietovaraston ja toiminnallisuuden osalta ilman että aikaa tuhrautuu kehitysympäristön pystyttämiseen. Lisäksi työkalussa on myös automaattinen sisäänrakennettu versionhallinta. Haasteena on, että ainakin toistaiseksi sovelluksen rakentaminen täysin responsiiviseksi vaatii CSS:n kirjoittamista ja työkalun haltuunotto vaatii toki aluksi aikaa. App Makerin merkittävimmät vahvuudet ovat liitettävyys Googlen muihin tuotteisiin (Drive API, Gmail API, Directory API, Slides API, Sheets API jne.) sekä laajennettavuus ulkoisilla Javascript ja Google Script -kirjastoilla, sekä CSS-tiedostoilla.

Esimerkkejä työkalun hyödyntämisestä:

  • Lomakepohjaiset ilmoittautumis- ja varauspalvelut, joihin voidaan yhdistää prosesseja ja toiminnallisuuksia
  • Tarkistuslistat ja niihin liittyvät toiminnallisuudet (esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdyttämisessä)
  • Ulkoisista palveluista haettavan datan visualisointi mittaristoksi (esim. laskutus tai helpdesk)
  • Kevyt näkymä tiettyihin tiedostoihin Drivessa (esim. sopimukset tai asiakirjapohjat)
  • Henkilökohtainen työajanseuranta
  • Ensisijaisesti mobiilikäyttöön tehdyt sovellukset (esim. kuvien lisääminen tietokantaan helposti)
  • Peli- / haastetyyppiset -sovellukset työhyvinvoinnin kasvattamisessa (kuntoilu, taukojumpat, ym.)

App Maker on toistaiseksi Early Adopter -vaiheessa eli käytössä valikoiduilla organisaatioilla. Organisaatiot, jotka eivät malta odottaa App Makerin siirtymistä ns. general availability -vaiheeseen, ja joilla on G Suite Business tai G Suite Enterprise -lisenssit voivat hakeutua Early Adoptereiksi jo nyt.

Jos haluat kuulla lisää App Makerista ja sen hyödyistä, ota rohkeasti yhteyttä!

Tatu Toivio

    Ota yhteyttä