Kirjoittaja
Tapio Pippuri

Google Cloud Identity - kaikki yhdessä, oikeasti

Google päivitti yrityspalveluidensa brändiä viime syksynä, jolloin Google for Work -nimi muutettiin Google Cloudiksi. Google Cloud on monipuolinen pilvipalvelukokonaisuus, joka koostuu mm. G Suitesta, Google Cloud Platformista sekä Chrome- ja Android- palveluista.

Sanomattakin on selvää, että Googlen “All together now” -sanaleikin taustalla on palveluiden yhtenäistäminen ja selkeyttäminen sekä kollaboraation korostaminen. Toisena asiana taustalla on lisätä asiakkaiden tietoisuutta sekä realisoida kasvupotentiaalia.

Google all together

Moni organisaatio on jo harpannut ison askeleen kohti modernia infrastruktuuria ottamalla käyttöönsä Googlen G Suite -palveluja ja pikkuhiljaa myös Google Cloud Platformiin kuuluvia palveluja, kuten virtuaalikoneita sekä sovellusten hostaamista esim. Google App Enginen avulla.

Kuitenkin räjähtävää kasvupotentiaalia on aiemmin sitonut rajoittava autentikointi, jossa käyttäjien tunnistaminen on ollut riippuvaista Googlen käyttäjätunnuksesta. Google-tunnuksen on tähän asti voinut luoda joko normaalina G Suite -tunnuksena, joka vaatii lisenssin tai vaihtoehtoisesti ilmaisena kuluttajapuolen Google-tunnuksena. Tilanteesta riippuen, tämä käyttäjätunnuksiin ja lisensseihin sidottu autentikointivaatimus on saattanut joissain tapauksissa muodostua uuden palvelun rakentamisen ja käyttöönoton esteeksi kustannusten, käytännöllisyyden tai tietoturvan kannalta.

Tämän dilemman ymmärsi myös Google, joka kaikessa hiljaisuudessaan on kehittänyt oman identiteetin hallinnan, Google Cloud Identityn. Google Identity mahdollistaa hallittavien tunnusten luomisen organisaatioiden G Suite -ympäristöön.

Google identity

Cloud Identityn mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, mutta selkeitä käyttökohteita voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  • Tuotannon työntekijöiden tunnistautuminen erilaisiin palveluihin, kuten esimerkiksi Universe-intranetiin.
  • Erilaisten Gapps Generate -projektien tuotteiden käyttäminen kenen tahansa osalta.
  • Käyttäjien helppo hallinta ja provisiointi muihin kolmannen osapuolen palveluihin, kuten Slack, Salesforce, tms.

Palvelu on julkaisuvaiheessa ja sen pitäisi olla kaikille avoimessa käytössä tulevien viikkojen kuluessa. Jos haluat tietää lisää aiheesta, niin olethan yhteydessä meihin.

 

Tapio Pippuri
Project Manager

    Ota yhteyttä