Kirjoittaja
Tuomas Hulkkonen

Google Cloud Next 2018 - osa 2: TOP 10 julkaisut (GCP)

Google Cloud Platformin kehityskulku on viime ajat ollut todella huomattavaa. Google panostaakin tällä hetkellä hyvin runsaasti alustan kehitykseen, josta esimerkkinä heinäkuiset julkistukset Next 2018:ssa. Nostimme tähän blogitekstiin esille merkittävimmät kohdat näistä uudistuksista luettavaksi.

Koneoppiminen ja tekoäly:

Cloud AutoML Vision, AutoML Natural Language ja AutoML Translation

Googlen AutoML -malli mahdollistaa Googlen jo kehittämän “opin” päälle opettamisen omalla oppimateriaalilla ilman, että tarvitaan juurikaan syvää ymmärrystä koneoppimisen algoritmeistä ja ohjelmoinnista. Ratkaisua voidaan hyödyntää esimerkiksi kuvan- ja hahmontunnistuksessa siten, että kuvantunnistus opetetaan tunnistamaan yrityksen omia tuotteita tai mitä tahansa elementtejä. Käytännössä siis omilla tunnisteilla varustetut kuvat voidaan ladata palveluun ja se oppii tämän materiaalin perusteella.

Cloud Vision API – käsinkirjoituksen tunnistus ja uudet tiedostotyypit

Cloud Vision API, joka on Googlen jo tarjolla ollut valmis rajapinta kuvantunnistukseen on laajentunut myös käsinkirjoitetun tekstin tunnistukseen. Tämä tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia esim. erilaisten käsinkirjoitettujen dokumenttien labelointiin ja digitoimiseen. Lisäksi nyt on myös tuettuna PDF- ja TIFF-tiedostot, jolloin rajapinnalle voidaan antaa esim. PDF-tiedosto suoraan tunnistusta varten.

Application development:

Uusia App Engine runtimeja

App Engine Standard PaaS -alusta tukee nyt myös Python 3.7 ja PHP 7.2 versioita.

Google Kubernetes Engine serverless add-on

Kubernetes Engineä käyttäville loistava tapa ajaa serverless workloadeja ja julkaista niitä helposti suoraan lähdekoodista containeriksi sekä auto-skaalata niitä tarvittaessa myös alaspäin nollaan asti.

Cloud Functions nyt yleisesti saatavilla (General Availability)

Event-driven serverless -arkkitehtuurin perustuva ratkaisu on nyt yleisesti saatavilla eli beta-vaihe on päättynyt. Lisäksi tuettuna on lisää kieliä ja uusia ominaisuuksia suorituskykyyn, verkkoihin ja tietoturvaan liittyen. Cloud Functions:ta voi nyt kirjoittaa Node.js:llä tai Pythonilla.

Data ja analytiikka

BigQuery ML – koneoppimisen mallien rakentaminen suoraan BigQueryyn

BigQuery ML on uusi ominaisuus paljon käytetyn BigQueryn yhteydessä, jolla koneoppimisen malleja voidaan rakentaa suoraan BigQueryyn. Kynnys omien mallien kokeiluun ja rakentamiseen helpottuu siis entisestään tämän ominaisuuden kautta.

Sheets Data Connector BigQuery:lle

Uusi valmis integraatio / connector mahdollistaa datan lataamisen ja päivittämisen suoraan Google Sheetseistä BigQueryyn. Tämä helpottaa huomattavasti Google Sheetseihin tallennetun datan hyödyntämistä BigQueryssä.

Data Studio Explorer – Syvempi integraatio BigQueryn ja Data Studion välillä

Entistä syvempi integraatio BigQueryn ja Data Studion välillä, joka mahdollista nopean haetun datan visualisoinnin.

Tietoturva

Googlen tarjoama Titan Security Key

Monet G Suitea, Google Cloud Platformia tai Googlen tunnistautumista käyttävät tahot ovat jo hyvän tovin käyttäneet esimerkiksi Ubikeyn fyysisiä avaimia tietoturvan takaamiseksi (2-vaiheinen kirjautuminen), mutta nyt Google on julkistanut itse kehittämänsä FIDO-standardeihin perustuvan avaimen. Tunnistautuminen on mahdollista USB-väylän ja Bluetoothin kautta. Etuna Googlen omassa avaimessa on Googlen lisäämät omat elementit avaimen integriteetin takaamiseksi.

Context-aware pääsynhallinta

Tämä kokonaisuus tarjoaa organisaatiolle mahdollisuuden määritellä ja valvoa hyvin tarkalla tasolla pääsyä Google Cloud Platformin API:hin ja resursseihin, sekä G Suiteen ja kolmannen osapuolen SaaS-sovelluksiin käyttäjän identiteetin, lokaation ja pyyntöjen kontekstin avulla.

Pystyt lukea lisää kaikista Nextissä tapahtuneista julkaisuista täällä. Mikäli haluat keskustella jostain julkaisusta lisää, ole rohkeasti meihin yhteydessä.

Tuomas Hulkkonen
Business Unit Director

    Ota yhteyttä