Kirjoittaja
Niko Kultalahti

Google Cloud -päivitykset tammikuulta 2019

Googlen julkaisemat päivitykset tammikuulta 2019, joilla on mielestämme suurin merkitys käyttäjille.

G Suite – Googlen toimistotyökalut

Linkitä kaaviot ja piirrokset suoraan dokumenttiin

Google Drawings -työkalulla tehdyt kaaviot ja piirokset on nyt mahdollista linkittää Google Docs -dokumenttiin. Drawings -työkalulla tehdyt piirrokset on ollut aikaisemminkin mahdollista lisätä dokumenttiin, mutta nyt mikäli dokumenttiin lisätty ja linkitetty piirros päivitetään Drawings -työkalun puolella, Google Docsissa piirrokset yläkulmaan ilmestyy “Update” nappula, josta piirroksen saa päivitettyä suoraan uusimpaan versioon.

kuva drawnings ja google docs integraatiosta

G Suiten hinnanmuutokset

Google on ilmoittanut nostavansa G Suite palvelujensa listahintoja. Hinnanmuutokset koskevat erityisesti Basic ja Business -lisenssitasoja. Teimme aiheesta erillisen blogipostauksen, jossa asiaa avataan laajemmin sekä kerrotaan sen vaikutuksista niin uusille kuin nykyisillekin asiakkaille. Lue kirjoittamamme blogipostaus.

Google Sheets ja BigQuery

Suurien datamassojen käsittelystä ja jakamisesta tuli helpompaa, kun BigQueryn voi nyt yhdistää suoraan Sheetsiin. BigQueryssä olevaa dataa voi käyttää ainoana tietolähteenä ja hakea sieltä haluamansa tiedon ja käsitellä sitä tutussa Sheets -työkalussa. Sheetsiin haetun datan voi myös turvallisesti jakaa eteenpäin kuten ennenkin, sillä ilman muokkausoikeuksia Sheetsiin ja katseluoikeuksia BigQueryyn ei Sheetsiin haettua BigQuery dataa pysty päivittämään.

Lähitulevaisuudessa Google on luvannut tuoda mahdollisuuden käyttää App Scriptiä ja/tai makronauhoittajaa tekemään automaattisia päivityksiä BigQuerystä haettuun dataan, jolloin Sheetissä on automaattisesti aina tuorein data näkyvillä.

kuva big query integraatiosta sheetsissä

Uutta ulkoasua Docs, Sheets, Slides ja Sites -työkaluille verkossa

Google jatkaa työtään tavoitteena yhtenäistää eri palvelujensa ulkoasut luomansa Material Design -muotokielen alle. Tällä kertaa G Suiten Docs, Sheets, Slides ja Sites -työkalut ovat saaneet päivityksiä ulkoasuunsa verkon puolella. Visuaalisia muutoksia on nähtävissä erityisesti fonteissa, kontrolleissa (kuten nappulat ja sivupalkit) ja logoissa. Toiminnallisia muutoksia ei tässä yhteydessä ole työkaluihin tehty.

kuva slidesin uudesta ulkoasusta

Varaa Microsoft Exchange resursseja Google Kalenterilla

Yrityksillä saattaa olla käytössä sekä Googlen että Microsoftin toimistotyökaluja. Tämä rinnakkaiselo muuttui nyt hieman helpommaksi, kun G Suiten pääkäyttäjät voivat nyt antaa Google Kalenterin käyttäjille mahdollisuuden varata Microsoft Exchange resursseja, kuten neukkareita.

Siirtyminen ”perinteisestä” Hangoutista Meetiin ja Chattiin

Perinteistä Hangoutia käyttävät yritykset ja käyttäjät tullaan siirtämään uuden sukupolven Hangouts -palveluihiin, Hangouts Meetiin ja Hangouts Chattiin tämän vuoden aikana. Siirtyminen tullaan suorittamaan seuraavasti:

 • Ensimmäiset muutokset tulevat 16. huhtikuuta, jotka koskettavat ainoastaan pääkäyttäjiä
 • Huhti-syyskuun aikana Hangouts Meet ja Hangouts Chat saavat uusia ominaisuuksia, joka helpottaa siirtymää perinteisestä Hangoutsista
 • Lokakuun jälkeen edelleen perinteistä Hangoutsia käyttävät yritykset ja käyttäjät tullaan siirtämään Hangouts Chatiin ja Meetiin.

Google toimittaa pääkäyttäjille tarkempia tietoja aikataulusta ja toimenpiteistä, jonka lisäksi mekin viestimme tästä varmasti lisää. Mikäli sinulla herää huolenaiheita Hangoutsiin liittyvään muutokseen, ole meihin yhteydessä niin autamme mielellämme.

Tulevaisuuden näkymät Google Sitesille

Google on avannut suunnitelmiaan verkkosivujen luomiseen tarkoitetulle Google Sites -työkalulle. Kaksi esille nostettavaa asiaa:

 • Google aikoo tuoda Sitesiin enemmän ominaisuuksia jotka palvelevat paremmin erityisesti Enterprise-tason käyttäjiä.
 • Siirtymä alkuperäisestä Sites -työkalusta uudempaan versioon on tehtävä viimeistään vuoden 2021 loppuun mennessä. Tuohon ajankohtaan asti Google on lupautunut ylläpitämään alkuperäistä Sitesia.

Palvellakseen käyttäjiä paremmin – ja kiihdyttääkseen siirtymää uuteen Sites -työkaluun – Google on ilmoittanut lisäävänsä muun muassa seuraavanlaisia ominaisuuksia uuteen Sitesiin:

 • Rikkaammat ja muokattavammat sivupohjat, teemat ja elementit
 • Entistä paremmat integraatiot muihin G Suiten työkaluihin
 • Uusia API-ominaisuuksia ja App Script -tuki, jolla sivuja voidaan esimerkiksi automatisoida
 • Mahdollisuus laajempien sivustojen luomiseen ja hallitsemiseen
 • Sivujen versiohallinta
 • Laajempi haku sivustoille
 • Google Vault -tuki uudelle Sitesille

Autamme mielellämme jos harkitset uuteen Google Sitesiin siirtymistä tai pohdit, kuinka voisitte ottaa sen hyötykäyttöön yrityksessänne.

Uusi ilme Gmailille mobiilissa

Samoin kuin mainitsimme aikaisemmin joidenkin Googlen toimistotyökalujen saaneen Material Design -käsittelyn verkon puolelle, Gmail on saanut sen mobiiliin.

Uudistuksen myötä viestien liitteiden katselu ja käsittely on helpompaa, kuten myös vaihtelu eri profiilien välillä. Hakuvalikko on tuotu napin takaa paremmin saataville, sillä se löytyy nyt suoraan näytön yläreunasta.

kuva gmailin uudesta ilmeestä

Admin Console – Pääkäyttäjien päivitykset

G Suiten Alert Canterin uudet ominaisuudet

Pääkäyttäjille tiedossa hyviä uutisia kun Alert Centeriin saapuu tukku uusia ominaisuuksia joka helpottaa tietoturvan ylläpitoa G Suite ympäristössä:

 • Pääkäyttäjät saavat ilmoituksen kun haittaohjelma tai verkkourkintaa (phishing) on havaittu sähköpostin saapumisen yhteydessä
 • Pääkäyttäjät saavat ilmoituksen kun havaitaan, että yrityksen G Suite ympäristössä on aloitettu datan vieminen (data export).
 • Ilmoitukset voidaan poistaa kun ne on käsitelty tai niitä ei enään tarvita
 • Ilmoituksissa on nyt linkki suoraan tarkastuslokiin, jonka avulla pääsee nopeammin käsiksi kyseisen ilmoituksen yksityiskohtiin.

kuva alert centeristä

Uudet Hangouts Meet -työkalut

Google on tuonut Admin Consoleen kaksi uutta työkalua lisää Hangout Meetiin liittyen. Meet quality tool ja Activity log työkalujen avulla pääkäyttäjät saavat nyt enemmän tietoa videopuheluiden tapahtumista ja tiedoista. Nämä auttavat heitä ratkaisemaan mahdollisia ongelmatilanteita (kuten heikkoa videokuvan laatua) sekä saamaan paremman yleiskuvan Meetin käytettävyydestä ja käyttöasteesta yrityksessään.

kuva uudesta meet quality tool työkalusta

Niko Kultalahti
Head of Marketing