Kun luovuus muutti pilveen

Oivallukset ja parhaat ideat eivät katso aikaa eikä paikkaa. Päivästä toiseen työpöydän ääreen pakotettuna kenenkään luovuus ei kuitenkaan pääsee täyteen kukkaansa. Uusi työskentely-ympäristö auttaa miettimään asioita eri näkökulmasta, kun arjen rutiinit ja tutut kuviot eivät liikaa rajoita omia ajatuksia. Mielestäni esimerkiksi työmatkoissa parasta on juuri niiden inspiroiva vaikutus.

Kaukana on aika, jolloin kolmen päivän työmatka tarkoitti muiden töiden kasautumista ja sähköpostivuorta toimistolle palatessa. Tätä pohdin, kun matkustin toissapäivänä aamulennolla Ouluun. Lentokoneen wifi ei toiminut, mutta viimeistelin kuitenkin klo 10 alkavan koulutukseni materiaalit lennolla hyödyntämällä Google Driven offline-ominaisuutta. Tällä kertaa tiedostojenhallinta pilvessä oli sitä siis ihan sananmukaisesti.

Kirjoitin myös offline-Gmaililla valmiiksi vastaukset edellisillan aikana tulleisiin sähköposteihin. Ne lähtisivät eteenpäin, kun olisin taas netin äärellä. Loppumatkan ehdin vielä torkahtaa.

Intranet-työpajaan Oulussa osallistui myös kollegani Hangouts Meetin kautta. Hän lähetti terveisensä raitiovaunumatkalta ja jatkoi toimistolta, kun sinne asti pääsi.

Työpajapäivän jälkeen hyppäsin bussiin, laskin selkänojan taaksepäin ja nappasin puhelimestani wifi-verkon läppäriin. Pikavuoron penkiltä käsin otin yhteyden Cloud Migrator -virtuaalikoneeseen ja käynnistin deltamigraation, asiakasyrityksen sähköpostien siirron viimesilauksen. Seuraavana päivänä posteja tarvittaisiin, kun kouluttaisin firman työntekijöitä ottamaan käyttöön uudet pilvipohjaiset työkalunsa tehokkaasti. Vastasin vielä pariin sähköpostiin ja selasin läpi intranetimme Universen viimeisimmät keskustelut.

Illalla kävelin Kalajoen hiekkasärkillä ja mietin, miten paljon työnteon tavat ovat muuttuneet ihan muutamassa vuodessa. Tahmeat VPN-yhteydet, omat tiedostoserverit ja mobiilikäyttöön sopimattomat intranetit ovat kuitenkin vielä yllättävän yleisiä. Ja vaikka ajanmukaiset ja ketterät työkalut olisivatkin työntekijöille tarjolla, ei tehokkaita työtapoja välttämättä tunneta ja osata hyödyntää.

Kouluttamisella on edelleen ehdottomasti paikkansa, kun uusia työkaluja otetaan käyttöön. Muuten niitä yritetään käyttää väkisin kuin vanhoja, vaikka pitäisi pystyä muuttamaan koko oman työnteon logiikkaa. Ja totta kai myös yrityksen pitäisi sallia työkalujen käyttö muualtakin kuin työpisteeltä!

Kolmen päivän työpaja- ja koulutusputkenkin jälkeenkin pää oli virkeä ja ajatus pulppusi. Meri, eri paikkakunnat ja hyvät asiakaskohtaamiset olivat tehneet tehtävänsä. Niinpä tämä blogipostaus syntyi Google Keep -muistiinpanoksi paluulennolla Kokkolasta Helsinkiin.

Anna-Liisa Merisaari
Senior Change Consultant