Kirjoittaja
Niko Kultalahti

Kuukauden päivitykset syyskuulta 2019

Tässä koosteessa esittelemme G Suiten päivitykset syyskuulta 2019, joilla on mielestämme suurin merkitys niin loppu- kuin pääkäyttäjille.

G Suite – Googlen toimistotyökalut

Työajat Google Kalenterissa

Google on päivittänyt Google Kalenterin “Työajat”-ominaisuutta, jonka avulla pystyy ilmoittamaan kollegoille milloin on tavoitettavissa. Ominaisuuteen on tehty seuraavia päivityksiä:

 • Työajat näkyvät nyt kalenterinäkymässä: kun luot uutta kalenteritapahtumaa, muiden käyttäjien työajat näkyvät kalenterissa
 • Uusi varoitus kalenteritapahtuman luojalle: Jos yrität luoda uuden kalenteritapahtuman yhden tai useamman osallistujan työajan ulkopuolelle, saat siitä varoituksen.
 • Työajat ovat oletuksena päällä: työajat-ominaisuus on oletuksena käytössä kaikille käyttäjille. Käyttäjät voivat ottaa sen halutessaan pois päältä tai muokata omia työaikojaan Kalenterin asetuksista.

google kalenterin uudet "työaika"-ominaisuudet

omien työaikojen määrittely google kalenterissa

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Etsi ja lisää botteja Hangouts Chatissä

Google on helpottanut bottien etsimistä ja löytämistä Hangouts Chatissä.

Kun valitset Hangouts Chatin hakukentästä “Find a Bot/Hae bottia”, näet luettelon josta löydät erilaisia botteja ja voit tarkastella niiden lisätietoja. Sieltä voit myös lähettää botille viestin tai lisätä botin keskusteluhuoneeseen, mikäli botti tukee tätä toiminnallisuutta.

botit hangout chatissa

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Etsi ihmisiä ja huoneita helpommin Hangouts Chatin mobiilisovelluksessa

Google on tehnyt joitain päivityksiä väreihin ja elementtien sijoitteluihin liittyen Hangouts Chatin mobiilisovelluksessa sekä Androidilla että iOS:ssa.

Aikaisemmin luettelo ihmisistä, huoneista ja boteista on ollut yhdellä listalla, jonka takia oikean yhteyshenkilön tai huoneen löytyminen on saattanut olla turhan hankalaa. Päivityksen myötä tuo lista on jaettu nyt kahteen välilehteen: “People/Ihmiset” ja “Rooms/Huoneet”.

Nimensä mukaisesti toiselta välilehdeltä löytyvät kaikki ihmiset ja toiselta kaikki huoneet. Botit sisällytetään “People/Ihmiset”-välilehteen sillä ajatuksella, että tuolta listalta löytyvät kaikki yksittäiset yhteyshenkilöt, olivatpa ne sitten ihmisiä tai botteja.

hangout chatin käyttöliittymä mobiilissa

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Gmailin tumma teema nyt Androidilla ja iOS:ssa

Google julkaisi aikaisemmin tänä vuonna päivitetyn Gmailin mobiililaitteille. Nyt uuden päivityksen myötä Gmailin käyttökokemus paranee entisestään, kun käyttäjät voivat halutessaan ottaa käyttöön tumman teeman sovelluksessa. Yksi syy käyttää sovelluksissa tummaa teemaa on akunkeston parantaminen.

Tumman teeman saa käyttöön Androidin versiossa 10.0 seuraavasti:

 • Aseta Androidin järjestelmäasetuksissa Display/Näyttö -valikosta tumma teema päälle – Gmail vaihtaa automaattisesti oman teemansa järjestelmän oletuksen mukaan tummaksi.
 • Pixel-puhelimissa tumma teema kytkeytyy Gmailissa päälle automaattisesti, kun puhelimessa on akunsäästötila (engl. Battery Saver) kytketty päälle
 • Voit vaihtaa myös pelkästään Gmailin käyttämään tummaa teemaa valitsemalla Gmailin sovelluksesta Settings/Asetukset -> Theme/Teema ja valitsemalla Dark/Tumma.

Tumman teeman saa käyttöön iOS-laitteilla seuraavasti:

 • iOS 11 ja iOS 12 -laitteilla, valitse Gmailin sovelluksesta Settings/Asetukset -> Dark Theme/Tumma teema
 • iOS 13 -laitteilla voit:
  • Vaihtaa koko järjestelmän teeman tummaksi, jolloin Gmail vaihtaa automaattisesti oman teemansa järjestelmän oletuksen mukaan tummaksi.
  • Vaihtaa ainoastaan Gmailin teeman tummaksi valitsemalla Gmailin sovelluksesta Settings/Asetukset -> Theme/Teema ja valitsemalla Dark/Tumma.

gmailin tumma teema mobiilissa

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Käytä Googlen kaksivaiheista kirjautumista ja riskipohjaisia sisäänkirjautumishaasteita kolmansien osapuolien identiteettitoimittajien kanssa

Google on tuonut kaksi sisäänkirjautumiseen liittyvää turvatoimenpidettään saataville organisaatioille, jotka käyttävät kolmannen osapuolen tarjoamia identiteettipalveluita.

Pääkäyttäjät voivat halutessaan ottaa käyttöön nämä kaksi ominaisuutta, jotka merkittävästi parantavat käyttäjätilien suojausta hyökkäyksiä vastaan. Nämä kaksi uutta ominaisuutta ovat:

 • Kaksivaiheinen kirjautuminen: ylimääräinen vahvistusvaihe kirjautumisen yhteydessä, joka automaattisesti vaatii varmennuksen, kun tietyt ehdot täyttyvät. Esimerkiksi silloin, kun yritetään kirjautua uudelta laitteelta.
 • Riskipohjaiset sisäänkirjautumishaasteet: ne analysoivat käyttäjän kirjautumiskäyttäytymistä ja esittävät lisävarmennushaasteita, kun käyttäytyminen näyttää epäilyttävältä. Esimerkiksi silloin, kun tunnuksella yritetään lyhyen ajan sisällä kirjautua eri sijainneista.

[insert image]

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki G Suite lisenssit
 • Kaikki Cloud Identity lisenssit

Hyödyllisiä linkkejä:

G Suite Admin Console – Pääkäyttäjien päivitykset

Uusi Android-laitehallinnan järjestelmä ja asiakasohjelma tulossa

16. syyskuuta lähtien Google on aloittanut asteittain uuden Android-hallintajärjestelmän, nimeltään “Android Management API”, käyttöönoton. Uuden järjestelmän kautta hallituissa sovelluksissa käytetään myös uutta laitteen hallintaohjelmaa, Android Device Policya, joka korvaa nykyisen Google Apps Device Policy -sovelluksen.

Google lähettää kaikille pääkäyttäjille sähköposti-ilmoituksen kun muutos tulee ajankohtaiseksi teidän organisaatiossanne. Asteittain tehtävän käyttöönoton takia tässä saattaa mennä jopa useampi kuukausi.

Kun muutos saavuttaa teidän organisaation verkkotunnuksen, kaikkia uusia rekisteröityjä laitteita, jotka täyttävät seuraavat ehdot hallitaan uuden Android Management API:n avulla:

 • Laite on Androidin version 6.0 (M) tai uudempi
 • Laite tukee työprofiilia ja yrityksen omistamaa, täysin hallittua laitetilaa
 • Käyttäjätili on edistyneessä mobiililaitehallinnan piirissä

Muutos ei vaikuta aikaisemmin rekisteröityihin laitteisiin. Admin Consolessa kaikki hallitut laitteet näkyvät edelleen samassa käyttöliittymässä Admin Console -> Device management/Laitehallinta.

Uusi Android Device Policy -laitehallinta perustuu pääosin samoihin ominaisuuksiin kuin nykyinen ohjelma, mutta se tuo hallintaan ja käyttöön myös uusia mahdollisuuksia, kuten:

Suosittelemme lukemaan tarkemmat tiedot muutoksista suoraan Googlen julkaisusta. Myös me mielellämme autamme mikäli tuleva muutos aiheuttaa kysymyksiä tai huolta tai tarvitsette konsultaatiota zero-touch käyttöönotosta teidän laitetoimittajan kanssa.

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Parempi näkyvyys mobiililaitteiden salaustilaan ja tietoturvakorjausten tasoon

Admin -hallintapaneelissa on nyt nähtävillä enemmän tietoa laitteista jotka kuuluvat perustason mobiililaitehallinnan piiriin . Erityisesti, pääkäyttäjät pystyvät nyt näkemään Android-laitteiden salaustilan (engl. encryption status) ja tietoturvakorjausten tason (engl. security patch level). Aiemmin tämä tieto on ollut nähtävissä vain laitteille jotka, kuuluvat edistyneen mobiililaitehallinnan piiriin. Voit verrata perustasoa ja edistyneen laitehallinnan tasoa täällä. Edistynyt laitehallinta on saatavilla mm. G Suite Enterprise ja Cloud Identity Premium -lisenssitasoilla.

g suiten admin consolen asetuksia

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Admin Consolessa parannuksia ja muutoksia liittyen Chrome Enterprise -hallintaan

Admin Consoleen on tehty lukuisia parannuksia ja muutoksia, joiden tarkoituksena on helpottaa erityisesti Chrome Enterprise -pääkäyttäjien työtä. Navigoidessa Admin Consolesta -> Devices/Laitteet/ -> Chrome Management/Chromen hallinta seuraavanlaisia muutoksia on havaittavissa:

 • Merkittävästi parantunut suorituskyky, kuten nopeammat sivulataukset
 • Parannettu haku ja suodatin tiedon hakuun
 • Yhtenäistetty hallinta Android-sovelluksille, Chrome-laajennuksille ja web-sovelluksille
 • Keskitetty tulostimien hallinta käyttäjille, laitteille ja vieraille
 • Uusia käytäntöjä (engl. policies) hallitsemaan loppukäyttäjien käyttökokemusta. Uusia käytäntöjä ovat muun muassa:
 • Chromen turvallinen selaus (engl. Chrome Safe Browsing)
 • Salasanahälytys (engl. Password Alert)
 • Pikalukitus PIN-koodilla ja sormenjäljellä (engl. Quick Unlock)
 • Legacy Browser -tuki Chromelle Windowsissa

g suiten admin consolen chrome enterprise hallinta-asetuksia

Koskettaa lisenssimalleja:

 • Kaikki

Hyödyllisiä linkkejä:

Niko Kultalahti
Head of Marketing