Kirjoittaja
Tapio Pippuri

Muutoksen pelolla ei voi saavuttaa mitään hyvää

31/08/2016   Uusi työ

Olen intohimoinen koripallon ystävä. Rakastan lajin nopeaa tempoa, joukkue dynamiikkaa sekä sen kansainvälisyyttä.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajaa Henrik Dettmannin edesottamuksia olen seurannut ilolla viimeisen vuosikymmenen ajan. Se uskalias ja tavoitteellinen tapa, jolla hän on pystynyt nostamaan suomen maajoukkueiden, niin aikuisten kuin junioreiden, tasoa progressiivisesti B-divisioonan kisoista aina MM-kisoihin asti.

Häntä pidetään erinomaisena ihmisjohtajana sekä visionäärinä. Koripalloliitto julkaisi kuluneella viikolla haastattelun, jossa näin erinomaisia yhteyksiä, miten myös yritysmaailman puolella samat teesit auttavat kehittymään.

“Muutoksen pelolla ei voi saavuttaa mitään hyvää.”

Useassa projektissa olen päässyt todistamaan, miten pelko uusista toimintatavoista ja malleista vaikuttaa ihmisiin. Tavoitteena on uudistaa työtä uusilla työkaluilla, mutta samaan aikaan toimintatapoja ei olla valmiita uudistamaan tai sitä muutosta ei olla valmiita johtamaan.

Usein tämä muutoksen pelko liittyy vahvasti heikkoon tiedottamiseen ja muutosjohtamiseen, loppukäyttäjä ei koe olevansa osana päätöksentekoa eikä ymmärrä muutoksen syytä.

Helpota siis muutosta kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset;

  • Kuka tai ketkä yrityksessä jakavat visioni?
  • Mitä haluamme saavuttaa muutoksella?
  • Miten autamme loppukäyttäjiä kohtaamaan muutoksen?
  • Miten muutos auttaa loppukäyttäjien päivittäistä työtä?

Yhtenä onnistumisen pilarina, Henrik Dettmannin mukaan, on ollut mahdollisuus työskennellä oikeiden ihmisten ympäröimänä. Samoin yllä mainitut kysymykset viittaavat paljon ympärillä olevien ihmisten osallistumiseen ja heidän huomioimiseen.

“Kestävämpi menestys on aina yhteydessä hienhajuun.”

Kuten mikä tahansa isompi muutos, se ei tapahdu yhdessä yössä, vaan vision ja oikeiden ihmisten lisäksi se vaatii aikaa ja paljon työtä. Luo siis selkeä näkemys, missä haluat olla pidemmällä aikavälillä, lisää siihen merkkipaalut ja onnistumista mittaavat tekijät. Nauti onnistumisista ja palkitse innostajia. Luo ympäristö, jossa jokainen lähellä ongelmaa oleva voi löytää ratkaisun ja esittää sen. Ja saavutettuasi tavoitteesi, pyri löytämään uudet kehityksen kohteet saadun palautteen avulla.

Dettmannin sanoin; “Varovaisuus, saavutettujen asemien puolustaminen ja muutoksen pelko ovat asioita, joilla ei voi saavuttaa mitään hyvää. Vanhojen aikojen haikailun sijaan meidän on luotava menestysmahdollisuuksia seuraaville sukupolville. Menneisyyteen on turha takertua.”

Gapps Oy panostaa vahvasti muutoksen johtamiseen ja uuden työn ja työtapojen kehittämiseen. Jos siis koet, että yritykselläsi on tarvetta uudistua, otathan yhteyttä.

 

Tapio Pippuri
Project Manager

    Ota yhteyttä