Kirjoittaja
Erkki Kanninen

Muuta tieto visuaaliseksi esitykseksi Googlen Data Studiolla

30/05/2017   Viikon vinkki

Googlen uuden Data Studio -palvelun avulla voit rakentaa datasta visuaalisia raportteja. Datan visualisointi on tehty käyttäjille erittäin helpoksi ja raportteja on mahdollista myös jakaa toisille käyttäjille. Tämä ilmainen palvelu on vielä beta-versiossa mutta jo kaikkien Google-käyttäjien saatavilla.

Kirjoitin Data Studiosta yleisemmällä tasolla jo aiemmin blogissamme “Visuaalisuus osaksi liiketoiminnan raportointia ja tiedon esittämistä”. Tämänkertaisen blogini tavoite on kuvata tarkemmin, miten pääset palvelun kanssa liikkeelle.

1. Mene osoitteeseendatastudio.google.com

Jos olet ensimmäistä kertaa avaamassa palvelua, hyväksy käyttöehdot.

2. Tervetuloa Data Studioon

Kun kirjaudut sisälle Data Studioon, päädyt Home-näkymään. Täältä voit tarkastella aiemmin luomiasi ja sinulle jaettuja raportteja, sekä luoda uusia. Näkymän yläosasta löydät valmiit mallit, joita voit käyttää pohjana, kun lähdet luomaan uutta raporttia.

Screen Shot 2017-05-29 at 15.13.03

3. Luo uusi raportti

Jos valmiit mallipohjat eivät sovi tarkoitukseesi, voit myös luoda uuden raportin tyhjästä. ”Start a new report” -toiminto löytyy mallipohjien yhteydestä sekä näkymän oikeasta alakulmasta plus-ikonin alta.

4. Datalähteet

Raporttiin tarvitaan aina yksi tai useampia datalähteitä. Kun olet luonut uuden raporttipohjan, voit kiinnittää siihen ensimmäisen datalähteen näkymän oikeasta laidasta valitsemalla “Create new data source”.

Screen Shot 2017-05-29 at 15.19.44

Tämän jälkeen voit hallinnoida ja lisätä uusia datalähteitä ylävalikosta, kohdasta ”Resource”.

Voit tuoda raporttiin datan haluamastasi tiedostosta tai yhdistää raporttiin valmiin datalähteen. Eli voit esimerkiksi tuoda raporttiin datan .csv-tiedostosta, yhdistää datan Google Sheetista tai tuoda tiedot Google Analytics -tilistäsi. Data Studio kiinnittyy myös esimerkiksi MySQL ja Cloud SQL -tietokantoihin.

5. Muokkaa data käyttövalmiiksi

Kun olet kiinnittänyt haluamasi datalähteen, pääset valitsemaan tarvitsemasi tiedot raporttiin. Huolehdi vielä, että valitsemissasi datakentissä on valittuna oikea datatyyppi.

Halutessasi voit luoda kaavoja, esimerkiksi yhteenlaskea datakenttiä, jolloin saat tuotua raporttiin valitsemiesi kenttien summan.

6. Luo visualisointi

uusi luo visualisointi

Valitse ensin työkaluvalikosta millaista kaaviota haluat käyttää. Tämän jälkeen voit valita mihin kohtaan sivulle kaavion sijoitat ja maalata sille sopivan kokoisen alueen. Kaavio valitsee oletuksena dataa, minkä perusteella se visualisoinnin piirtää. Oikealle avautuvasta sivupalkista voit vaihtaa kaavioon haluamasi kentät aiemmin kiinnittämistäsi datalähteistä.

dashboard

Työkaluvalikon vasemmasta laidasta löydät myös Page-valikon, josta voi luoda raporttiisi lisää sivuja:

Data Studio visualisointi b

7. Muokkaa ulkoasu sopivaksi

uusi muokkaa ulkoasu

Voit lisätä kiinteitä tekstejä, kuvia ja muotoja työkaluvalikosta. Saat luotua näyttävän raportin esimerkiksi asettamalla taustalle kuvan ja lisäämällä sen päälle osittain läpinäkyvän laatikon.

Acme

Voit muokata jokaisen kaavion ulkoasua klikkaamalla kaaviota ja valitsemalla sivupalkista välilehden ”Style”.

8. Jaa valmis raportti

Luomasi Data Studio -raportit tallentuvat Google Driveen, joten voit hallinnoida niiden jakoasetuksia samaan tapaan kuin muitakin Drive-tiedostoja. Voit esimerkiksi raahata raportin tiimisi kansioon, jolloin heillä on suoraan oikea oikeus luomaasi raporttiin.

Erkki Kanninen
Business Unit Director

    Ota yhteyttä