Kirjoittaja
Katja Järveläinen

Uusilla laajennuksilla Gmail-sähköposti muuntautuu paljon muuksikin kuin viestintävälineeksi

Google uskoo, että sähköpostin tulisi itsessään tukea tehokkaita työprosesseja. Tätä ajatusta tukeakseen, Google julkaisee nyt uudet Gmail-laajennukset. Sen sijaan, että käyttäjän täytyisi vaihdella Gmailin saapuneet-kansionsa ja muiden varsinaiseen työhön käyttämiensä ohjelmien välillä, suosituimmat sovellukset integroituvat nyt suoraan osaksi sähköpostia.

 

Gmailin laajennuksilla (Gmail add-ons) asiat saadaan nopeasti etenemään suoraan saapuneesta sähköpostista esimerkiksi uudeksi projektiksi Trelloon tai tiimisi kanssa jaettavaksi tehtäväksi Asanaan.

Google on mahdollistanut Gmail-laajennusten rakentamisen ulkopuolisille palveluntarjoajille jo vuoden alusta. Tämä on johtanut siihen, että Gmailiin integroituvien laajennusten kirjo kasvaa. Toistaiseksi laajennusten valikoima on suhteellisen pieni – tarjolla on noin kymmenen eri vaihtoehtoa. Lisää laajennuksia on kuitenkin kuitenkin luvassa, sillä kehittäjät voivat vapaasti luoda uusia laajennuksia Gmailin käyttäjille.

G Suite ja Gmail käyttäjät voivat löytää ja ladata luotettujen kolmansien osapuolten tarjoamia laajennuksia G Suite Marketplacesta.

 

Tässä on muutama mainitsemisen arvoinen laajennus suosituimmille sovelluksille:

Asana: Asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja tiimin kanssa käydystä sähköpostikeskustelusta suoraan tehtäväkortiksi Asanaan, josta asian etenemistä on helppo seurata osallistaen myös kollegat.

Trello: Kevyt ja näppärä työkalu projektien johtamiseen. Saat muutettua sähköpostin sisällön suoraan tehtäväksi Trelloon, jota myös sinun tiimisi voi helposti seurata.

ProsperWorks CRM: Tarkastele suoraan Gmailista asiakkaiden tai prospektien tietoja ja esimerkiksi aiempia puhelumuistiinpanoja sekä tapaamisten aikatauluja.

Smartsheet: Lisää sähköpostiviestin sisältöä ja haluamiasi liitteitä suoraan Smartsheettiin lähtemättä Gmailista.

DocuSign (tulossa pian): Allekirjoita sopimuksia ja muita asiakirjoja Gmailissa hyödyntäen DocuSign-laajennusta.

 

Esimerkki Trello-laajennuksen käytöstä. Kuvien lähde: Google.

 

Tällä viikolla Google julkisti strategisen kumppanuutensa Salesforcen kanssa. Odotettavissa on siis myös erittäin laajaa integraatiota Salesforcen CRM-järjestelmän sekä G Suiten välille. Tämä ei jää ainoastaan Gmail-integraation tasolle, vaan syvemmät Salesforce-integraatiot mm. Hangouts Meetiin tullaan julkistamaan ensi vuoden puolella.

 

G Suite Marketplacessa jo tarjolla olevien Gmail-laajennusten lisäksi, kenellä tahansa kehittäjällä on mahdollisuus lähteä luomaan omaa integraatiotaan. Google tarjoaa esimerkiksi valmiita pienoisohjelmia (widgets), joita voi hyödyntää oman laajennuksen käyttöliittymää rakentaessa. Kun koodi on kerran kirjoitettu, niin laajennus toimii sekä selainkäyttöliittymässä että Android-laitteilla. Google tekee yhteistyötä Applen kanssa tuodakseen laajennukset jossain vaiheessa myös iOS-käyttäjille.

Mikäli sinua kiinnostaa kuulla tarkemmin laajennusten kehittämismahdollisuuksista, niin olethan yhteydessä. Meidän Gapps Solutions -tiimi auttaa mielellään kartoittamaan Google-ekosysteemin kaikki mahdollisuudet, huomioiden erityisesti tarpeet omille kustomoiduille ratkaisuille ja laajennuksille.

 

Katja Järveläinen
Head of Customer Success
Katja tukee asiakkaidemme menestystä ketterässä pilviympäristössä ja ohjaa heitä kohti uuden työn mallia, jossa moderni teknologia palvelee käyttäjien ja liiketoiminnan tarpeita.

    Ota yhteyttä